Likwidacja Zakładów Górniczych „Lena” w Wilkowie - Rybicka, Karolina (The liquidation of the “Lena” mining plant in Wilków, 2019)
Celem artykułu było przedstawienie procesu likwidacji Zakładów Górniczych ,,Lena” w Wilkowie koło Złotoryi. Zostały one utworzone w miejscu przedwojennej niemieckiej kopalni. Pierwszą rudę w Polsce uzyskano w 1950 roku i nieprzerwanie kontynuowano eksploatację złoża przez kolejne dwadzieścia cztery lata – do 1973 roku. W pracy wymieniono czynniki, które doprowadziły do zamknięcia tej jednostki gospodarczej, oraz ich następstwa wpływające na miejscową ludność. Ponadto omówiono charakter kopalni, typ złoża, infrastrukturę, problem odpływu wykwalifikowanej kadry pracowniczej, dysproporcje płacowe oraz trudności związane z dojazdem do pracy. Opisano przebieg postępowania wygaszającego zakład – od chwili wydania decyzji, przez rozbiórkę zaplecza maszynowego, zatapianie kopalni, sprzedaż środków obrotowych i trwałych, aż do momentu uruchomienia nowego przedsiębiorstwa
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 2 (22), s. 70-84
Keywords: Dolny Śląsk; górnictwo; kopalnia rudy miedzi; likwidacja; Wilków; Lower Silesia; mine; copper ore mine; liquidation