Skład kwasów tłuszczowych oraz wartość i jakość plonu nasion jasno- i ciemnonasiennych odmian lnu oleistego (Linum usitatissimum L.) pod wpływem nawożenia azotem, borem i siarką - Wondołowska-Grabowska, Anna (The composition of fatty acids and the value and quality of seeds yield of light and dark seed oilseed flax varieties (Linum usitatissimum L.) from the effects of nitrogen, boron and sulphur fertilization, 2020)
Celem badań jest wykazanie wpływu nawożenia zróżnicowanymi dawkami azotu, boru i siarki na zawartość tłuszczu i białka oraz proporcje kwasów tłuszczowych w nasionach dwóch typów odmian lnu oleistego.
Monografie CCXXVI
Keywords: len oleisty; kwasy tłuszczowe; nawożenie; azot; bor; siarka