Monetary integration of East Asia States - Stawicka, Magdalena Kinga (Integracja monetarna krajów Azji Wschodniej, 2009)
Azja wzoruje się w swojej integracji na Europie i tworzeniu przez nią Unii Europejskiej. Napotyka jednak w swoich działaniach wiele przeszkód, z którymi nie miała do czynienia gospodarka europejska. Celem artykułu jest próba scharakteryzowania procesu integracyjnego państw regionu Azji Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem integracji monetarnej. Autorka, wykorzystując powszechnie stosowane kryteria zbieżności, analizuje sytuację gospodarczą krajów regionu i ocenia przygotowanie oraz możliwości wprowadzenia w tych państwach jednej wspólnej waluty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 67, s. 80-88