Wpływ ramnolipidu otrzymanego z Pseudomonas aeruginosa BI na biodegradację produktów naftowych w układach rozproszonych - Witek, Joanna (Influence of rhamnolipid obtained from Pseudomonas aeruginosa BI on biodegradation of oil products in dispersed systems, 2011)
Praca dotyczy badań nad biodegradacją produktów naftowych w obecności biosurfaktantu – ramnolipidu otrzymanego z Pseudomonas aeruginosa BI. W pracy zaproponowano sposób separacji i oczyszczania ramnolipidu oparty na dwustopniowej ultrafiltracji oraz wykazano pozytywny wpływ ramnolipidu na biodegradację produktów naftowych
Keywords: biodegradacja produktów naftowych; układy rozproszone; ramnolipid; Pseudomonas aeruginosa; surfaktanty naturalne