Rola międzyplonów w różnych zmianowaniach na glebie lekkiej - Lehmann-Skoczylas Anna (The role of cover crops in varying crop rotations on light soil, 2020)
Celem rozprawy była ocena reakcji wybranych roślin (ziemniak, owies siewny, żyto zwyczajne) na uprawę w zmianowaniach z różnym ich udziałem w strukturze zasiewów na glebie lekkiej oraz określenie wpływu dwóch międzyplonów ścierniskowych na warunki siedliskowe oraz wzrost i plonowanie tych roślin.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: międzyplon ścierniskowy; owies; plon; ziemniak; zmianowanie; żyto