TY - GEN N1 - Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 113-126 N2 - Celem autorów pracy było przedstawienie roli przekąsek w codziennej diecie w Polsce i na świecie. Omówiono aktualny stan wiedzy na podstawie prowadzonych badań ankietowych w kraju i w ujęciu globalnym, z uwzględnieniem przekąsek zalecanych i niezalecanych w diecie człowieka dla różnych grup wiekowych. Spożywanie przekąsek ma duży udział w nawykach żywieniowych, szczególnie wśród nastolatków. Wiedza na temat wpływu zachowań żywieniowych związanych ze spożywaniem przekąsek na masę ciała i stan zdrowia ma kluczowe znaczenie dla określenia działań publicznych w zakresie promowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wykazano, że preferencje smakowe względem przekąsek różnią się w zależności od regionu czy państwa. Zwrócono uwagę na dynamicznie rozwijający się sektor przekąsek mięsnych w Polsce i na świecie. Decyzje zakupowe dotyczące przekąsek powinny się opierać na wiedzy konsumentów, pozyskanej głównie w czasie edukacji szkolnej, a uzupełnionej informacjami ze środków masowego przekazu oraz na daleko idącej rozwadze/ roztropności. L1 - http://dbc.wroc.pl/Content/113720/Lesiow_Kuchlewska_Rola_przekasek_w_zywieniu_czlowieka.pdf M3 - artykuł L2 - http://dbc.wroc.pl/Content/113720 PY - 2020 KW - przekąski KW - nadwaga KW - częstotliwość spożywania KW - przekąski mięsne KW - snacks KW - overweight KW - frequency of eating KW - meat snacks C1 - Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy A1 - Lesiów, Tomasz A1 - Kuchlewska, Magdalena PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich zgodnie z licencją LA - pol CY - Wrocław ID - DOI: 10.15611/nit.2020.36.07 T1 - Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych UR - http://dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/113720 T2 - The role of snacks in human nutrition with particular reference to meat snacks ER -