TY - GEN N1 - Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 342-352 N2 - Celem artykułu jest ocena poziomu produktywności oraz sprawności działania przemysłowych zakładów mięsnych w Polsce w latach 2010-2015. W opracowaniu wykorzystano metody analizy finansowej, a w szczególności indywidualnie dobrany zestaw wskaźników księgowych dopasowany do specyfiki podmiotów krajowego sektora mięsnego. Ze względu na konieczność utworzenia pełnego i nieprzerwanego ciągu danych finansowych pochodzących ze sprawozdań finansowych korzystano z dwóch źródeł danych: Monitory Polskie B w okresie 2010-2013 oraz Krajowy Rejestr Sądowy w okresie 2014-2016. Opracowanie wykazało, że osiągane wartości wskaźników produktywności i sprawności działania uzależnione są od poziomu uzyskanych przychodów ze sprzedaży i zaangażowania składników majątku przedsiębiorstwa, co ma wpływ na efektywność działania tych zakładów. Wyniki analizy wskazują na zasadność prowadzenia dalszych prac w tym zakresie L1 - http://dbc.wroc.pl/Content/58629/Zielinska-Chmielewska_Ocena_Poziomu_Produktywnosci_i_Sprawnosci_Dzialania_2018.pdf M3 - artykuł L2 - http://dbc.wroc.pl/Content/58629 PY - 2018 KW - produktywność KW - sprawność działania KW - efektywność finansowa KW - zakłady mięsne KW - productivity KW - operational efficiency KW - financial efficiency KW - meat processing enterprises KW - Poland KW - Polska C1 - Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy A1 - Zielińska-Chmielewska, Anna PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich zgodnie z licencją LA - pol CY - Wrocław ID - DOI: 10.15611/pn.2018.527.28 T1 - Ocena poziomu produktywności i sprawności działania przemysłowych zakładów mięsnych w Polsce UR - http://dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/58629 T2 - Assessment of productivity and operational efficiency level of meat enterprises in Poland ER -