Wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnych determinantą doskonalenia komunikacji z interesariuszami w gminach - Chomiak-Orsa, Iwona; Flieger, Michał (ICT technologies as a way to improve communication with stakeholders in local governments, 2014)
Celem artykułu jest wskazanie na znaczenie, jakie ma wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) w doskonaleniu komunikacji z interesariuszami w gminach. Autorzy omawiają kierunki zastosowania ICT, które mają znaczący wpływ na wspomaganie rozwoju w kluczowych obszarach działalności gmin. Wskazują na wielowątkowość zastosowania ICT w komunikowaniu się z interesariuszem, gdzie istotne jest nie tylko wspomaganie działalności obligatoryjnej, ale coraz większego znaczenia nabiera kreowanie wizerunku gminy w Internecie czy dostarczanie w sposób zdalny mieszkańcom oraz turystom informacji związanych z inicjatywami realizowanymi przez gminy
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 41-50
Keywords: technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT); komunikacja z interesariuszami; rozwój społeczno-gospodarczy gminy; information and communication technologies; communication with stakeholders; socio-economic development