Lokalne grupy działania jako przykład współpracy sieciowej sprzyjającej tworzeniu produktu turystycznego - Jęczmyk, Anna; Maćkowiak, Magdalena (Local Action Groups as an example of cooperation network favorable in creating a tourism product, 2013)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2013, Nr 304, s. 114-123
Keywords: współpraca; produkt turystyczny; lokalne grupy działania; cooperation; tourism product; Local Action Group

Strategia hands-on activity w turystyce wiejskiej i jej wykorzystanie w tworzeniu edukacyjnych produktów turystycznych - Maćkowiak, Magdalena; Jęczmyk, Anna (The strategy of hands-on activity in rural tourism and its use in creating tourism educational products, 2013)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2013, Nr 304, s. 134-143
Keywords: turystyka wiejska; edukacyjny produkt turystyczny; aktywne uczestnictwo; rural tourism; educational tourism product; hands-on-activity

Turystyka w wydatkach jednostek samorządu terytorialnego - Maćkowiak, Magdalena; Uglis, Jarosław (Tourism in the expenditure of local government units, 2011)
Dla wielu gmin w Polsce turystyka stanowi niewątpliwie jeden z ważnych czynników rozwoju gospodarczego. Funkcja turystyczna rozwijana przez społeczność lokalną przy współudziale samorządu terytorialnego (gminnego i powiatowego) może przynosić dochody i prowadzić do poprawy warunków życia mieszkańców, przyczyniając się tym samym do wzrostu konkurencyjności obszaru. Władze samorządowe świadome pozytywnych skutków rozwoju turystyki z roku na rok zwiększają wydatki na turystykę. Celem niniejszego artykułu jest analiza liczebności jednostek gminnych w Polsce, które wydatkowały środki budżetowe na turystykę, oraz wysokości wydatków przez nie ponoszonych w dziale 630 – „Turystyka” w latach 2007-2009. Analizie szczegółowej poddano gminy wykazujące wydatki w tym zakresie w województwie wielkopolskim, których było 88 (38,9%) w 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 790-800
Keywords: samorząd gminny; wydatki na turystykę; rozwój lokalny