Title:

Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych i właściwości frytek

Title in english:

The effect of plants extracts addition on biologically active compounds content and properties of French fries

Creator:

Gertchen, Mateusz

Contributor:

Tajner-Czopek, Agnieszka. Promotor

Subject and Keywords:

frytki ; ekstrakty roślinne ; kolorowe ziemniaki ; związki biologicznie aktywne ; aktywność przeciwutleniająca

Description:

W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej

Abstrakt:

Celem pracy było określenie wpływu dodatku wybranych ekstraktów z ziół i roślin przyprawowych w procesie produkcji frytek otrzymanych z ziemniaków odmian o jasnokremowym (tradycyjnym), fioletowym i czerwonym miąższu na zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych, aktywność przeciwutleniającą w surowcu, półprodukcie i produkcie gotowym oraz na jakość organoleptyczną frytek.

Publisher:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Language:

pol

Relation:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Rights Owner:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Location:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu