Title:

Zastosowanie suszenia rozpyłowego do stabilizacji antocyjanów

Title in english:

The application of spray drying to stabilization of anthocyanins

Creator:

Mizgier-Galińska, Paulina

Contributor:

Kucharska, Alicja. Promotor

Subject and Keywords:

antocyjany ; antocyjany acylowane ; mikroenkapsulacja ; maltodekstryna ; inulina

Description:

W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej

Abstrakt:

Celem niniejszej pracy było pozyskanie ekstraktów antocyjanów acylowanych i nieacylowanych z wybranych owoców i warzyw, a następnie opracowanie i zoptymalizowanie parametrów procesu suszenia rozpyłowego ekstraktów antocyjanowych z wybranymi nośnikami (maltodekstryna, inulina). W pracy podjęto również próbę oceny stabilności mikrokapsułkowanych antocyjanów podczas przechowywania wybranych produktów żywnościowych (napoje truskawkowe, jogurty).

Publisher:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Language:

pol

Relation:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Rights Owner:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Location:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu