Title:

Pełny suszony wywar kukurydziany (DDGS), jako krajowe źródło białka w mieszankach treściwych dla kóz mlecznych oraz jego wpływ na skład, jakość mleka oraz serów

Title in english:

Corn dried distillers’ grains with solubles (DDGS) as a local protein component in concentrates for dairy goats and their effect on Chemical composition, quality of milk and cheese

Creator:

Majewska-Pinda Alina

Contributor:

Kinal, Stefania. Promotor ; Szołtysik, Marek. Promotor pomocniczy

Subject and Keywords:

suszone wywary zbożowe z substancją rozpuszczalną ; DDGS ; wartość pokarmowa ; skład chemiczny ; kozy mleczne ; koźlęta rosnące ; mleko kozie ; kozie sery ; dojrzewające sery typu holenderskiego

Description:

W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej

Abstrakt:

Celem rozprawy była ocena składu chemicznego sypkich i granulowanych DDGS pochodzących z różnych zbóż lub o różnej dacie produkcji, z których wybrane stosowano jako substytut białka poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w mieszankach treściwych dla rosnących koźląt i kóz w laktacji i określano ich wpływ na wskaźniki produkcyjne kóz i koźląt, skład, jakość oraz przydatność technologiczną mleka w produkcji serów.

Publisher:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Language:

pol

Relation:

Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Rights Owner:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Location:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: