Object structure
Title:

Wartość odżywcza różnego rodzaju jaj

Group publication title:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Title in english:

Nutritional Value of Different Kinds of Eggs

Creator:

Wereńska, Monika ; Okruszek, Andrzej

Subject and Keywords:

jajo ; białko ; lipidy ; aminokwasy ; tłuszcze kwasowe ; egg ; protein ; lipids ; amino acids ; fatty acids

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 212-224

Abstrakt:

Praca jest przeglądem dostępnej literatury dotyczącej wartości odżywczych jaj różnego rodzaju drobiu. Zawiera analizę porównawczą danych literaturowych dotyczących podstawowego składu chemicznego, składu aminokwasowego białek, profilu kwasów tłuszczowych, zawartości cholesterolu, substancji mineralnych i witamin treści jaj kury, kaczki, gęsi, strusia i przepiórki. Biorąc pod uwagę zawartość aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B oraz zawartość mikro- i makroelementów, jaja przepiórek cechują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z jajami kur. Najbardziej zbliżony do rekomendowanego stosunek PUFA n-6/n-3, a tym sam, m skład kwasów tłuszczowych cechuje jajo gęsi.

Publisher:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2011

Resource Type:

artykuł

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: