Struktura obiektu
Tytuł:

Wartość odżywcza różnego rodzaju jaj

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Nutritional Value of Different Kinds of Eggs

Autor:

Wereńska, Monika ; Okruszek, Andrzej

Temat i słowa kluczowe:

jajo ; białko ; lipidy ; aminokwasy ; tłuszcze kwasowe ; egg ; protein ; lipids ; amino acids ; fatty acids

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 212-224

Abstrakt:

Praca jest przeglądem dostępnej literatury dotyczącej wartości odżywczych jaj różnego rodzaju drobiu. Zawiera analizę porównawczą danych literaturowych dotyczących podstawowego składu chemicznego, składu aminokwasowego białek, profilu kwasów tłuszczowych, zawartości cholesterolu, substancji mineralnych i witamin treści jaj kury, kaczki, gęsi, strusia i przepiórki. Biorąc pod uwagę zawartość aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B oraz zawartość mikro- i makroelementów, jaja przepiórek cechują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z jajami kur. Najbardziej zbliżony do rekomendowanego stosunek PUFA n-6/n-3, a tym sam, m skład kwasów tłuszczowych cechuje jajo gęsi.

Wydawca:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: