Struktura obiektu
Tytuł:

Wpływ przenikania tlenu przez opakowanie na właściwości mięsa ze szczególnym uwzględnieniem mięsa drobiowego : praca przeglądowa

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

The Influence of the Packaging Film Oxygen Transmission Rate on the Quality of Meat, with Particular Concern to Poultry Meat : a Review

Autor:

Orkusz, Agnieszka

Temat i słowa kluczowe:

mięso ; stopień przenikania tlenu ; materiał opakowaniowy

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 46-55

Abstrakt:

Na podstawie przeglądu literatury omówiono wpływ stopnia przenikania tlenu (SPT) przez opakowanie na wyróżniki jakościowe chłodzonego mięsa. Wykazano istotny wpływ SPT na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości przechowywanego mięsa. Stwierdzono, że stopień przenikania tlenu przez materiał opakowaniowy ma istotny wpływ na: ogólną liczbę bakterii, liczbę bakterii z rodzaju Pseudomonas i rodziny Enerobacteria-ceae, liczbę bakterii psychrotrofowych, okres przechowywania, ocenę sensoryczną barwy, udział barwy czerwonej a* i nasycenie barwy C*. Nie ma natomiast wpływu na: liczbę bakterii z rodzaju Lactobacillus, jasność barwy L*, udział barwy żółtej b*, kąt tonu barwy h°, ocenę sensoryczną soczystości i kruchości mięsa. Opinie badaczy dotyczące oddziaływania SPT przez opakowanie na ocenę sensoryczną zapachu są podzielone. Te kontrowersje mogą wynikać z faktu, iż autorzy utożsamiają barierowość opakowania jedynie ze stopniem przeni-kalności tlenu, a nie uwzględniają przenikalności pary wodnej i innych gazów.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: