Struktura obiektu
Tytuł:

Wybór formy prawnej dla lokalnej cukierni

Tytuł publikacji grupowej:

Debiuty Studenckie

Tytuł odmienny:

Choice of Legal Form for Local Confectionery

Autor:

Łużna, Natalia

Współtwórca:

Biernacki, Michał. Redaktor ; Kowalak, Robert. Redaktor

Temat i słowa kluczowe:

lokalna cukiernia ; formy prawne ; macierz decyzyjna ; local confectionery ; legal forms ; decision matrix

Opis:

Rachunkowość / pod red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 83-94

Abstrakt:

Wybór formy prawnej i formy opodatkowania w dzisiejszych czasach nie jest łatwy. Podjęta bowiem decyzja nie tylko wpływa na wysokość i sposób wyliczania zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych, ale również na rodzaj prowadzonych ewidencji księgowych. Ponadto odpowiednio dobrana forma prawna daje możliwość minimalizacji ryzyka, które wiąże się z prowadzeniem działalności gospodarczej. Wybór ten powinien zostać dokładnie przeanalizowany, aby przyjąć optymalne rozwiązanie. Błędna decyzja może narazić przedsiębiorcę na wyższe koszty stałe prowadzenia działalności. Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, która forma prawna jest optymalna dla lokalnych cukierni. Przyjęte w artykule metody badawcze obejmują analizę aktów prawnych i literatury, wnioskowanie logiczne (dedukcję) oraz wykonanie macierzy decyzyjnej. Przedstawione badanie wskazało optymalną formę prawną prowadzenia działalności gospodarczej dla lokalnych cukierni.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2023

Typ zasobu:

rozdział

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/2023.54.1.08

Język:

pol

Powiązania:

Rachunkowość ; Debiuty Studenckie 2023

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: