Struktura obiektu
Tytuł:

Konkurencyjność produkcji wieprzowiny w Polsce na tle największych producentów na świecie

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Autor:

Szymańska, Elżbieta

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2008; nr 1191, s. 656-667

Abstrakt:

The aim of the research was describing the competition position of pork producers in Poland. The research was connected with the level of cost in comparison with the biggest producers of this sort of meat. In the research the information form LEI report form Wageningen was used. The analysis includes pig farms in Brazil, Canada, the USA, China, Holland, and Poland. The research shows that Poland has a significant share in pork production in the world, but has little importance in the world export. The costs of production are lower in Brazil, Canada and in the USA. In Poland, the highest cost of production is influenced by existence of small farms, high prices of industrial fodder, laborious technology of raising and low level of investment. To increase export, the pork producers should take action to make large batch of homogeneous goods with high quality and competitive price. (original abstract)

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2008

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2008; nr 1191

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

×

Cytowanie

Styl cytowania: