Title:

Interactions of selected bioactive compounds from Centella asiatica and chicken breast myofibrillar proteins: effects on their physicochemical and functional properties

Title in english:

Interakcje wybranych składników bioaktywnych Centella asiatica z białkami miofibrylarnymi mięsa piersiowego kurcząt: wpływ na właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne białek

Creator:

Leicht Katarzyna

Contributor:

Korzeniowska, Małgorzata. Promotor ; Perez-Alvarez, Jose Angel. Promotor

Subject and Keywords:

białka miofibrylarne ; ekstrakty roślinne ; triterpeny ; glikozydy triterpenowe ; polifenole ; interakcje białko–związek bioaktywny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości antyoksydacyjne ; żelowanie białek ; analiza strukturalna białek

Abstrakt:

Celem pracy było zbadanie oddziaływań wybranych składników bioaktywnych - triterpenów, glikozydów triterpenowych i polifenoli ekstraktu Centella asiatica z białkami miofibrylarnymi mięsa kurcząt oraz ocena ich wpływu na strukturę, właściwości funkcjonalne i antyoksydacyjne matryc białkowych.

Publisher:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2025

Resource Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Language:

eng

Relation:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Rights Owner:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Location:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: