Tytuł:

Interactions of selected bioactive compounds from Centella asiatica and chicken breast myofibrillar proteins: effects on their physicochemical and functional properties

Tytuł odmienny:

Interakcje wybranych składników bioaktywnych Centella asiatica z białkami miofibrylarnymi mięsa piersiowego kurcząt: wpływ na właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne białek

Autor:

Leicht Katarzyna

Współtwórca:

Korzeniowska, Małgorzata. Promotor ; Perez-Alvarez, Jose Angel. Promotor

Temat i słowa kluczowe:

białka miofibrylarne ; ekstrakty roślinne ; triterpeny ; glikozydy triterpenowe ; polifenole ; interakcje białko–związek bioaktywny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości antyoksydacyjne ; żelowanie białek ; analiza strukturalna białek

Abstrakt:

Celem pracy było zbadanie oddziaływań wybranych składników bioaktywnych - triterpenów, glikozydów triterpenowych i polifenoli ekstraktu Centella asiatica z białkami miofibrylarnymi mięsa kurcząt oraz ocena ich wpływu na strukturę, właściwości funkcjonalne i antyoksydacyjne matryc białkowych.

Wydawca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2025

Typ zasobu:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Język:

eng

Powiązania:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Właściciel praw:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: