Object structure
Title:

The Application of the regression tree in preference analysis of Milka chocolate buyers

Group publication title:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Title in english:

Analiza preferencji nabywców czekolady Milka z wykorzystaniem drzewa o charakterze regresyjnym

Creator:

Kurzydłowski, Adam

Description:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (15); 2005; nr 1096, s. 97-105

Abstrakt:

W artykule przedstawiono wykorzystanie drzewa klasyfikacyjnego o charakterze regresyjnym (tj. gdy zmienna objaśniana mierzona jest na skali metrycznej) w analizie preferencji. W badaniu wykorzystano algorytm CHAID stosowany w przypadku zbiorow danych, w ktorych przy opisie obiektow, uwzględniane są zarowno zmienne mierzone na skali metrycznej (skala ilorazowa i przedziałowa), jak i zmienne niemetryczne (mierzone na skali porządkowej i nominalnej). Procedura tego algorytmu polega na rekurencyjnym podziale zbioru obiektow na rozłączne podzbiory, do ktorych wyznaczenia jest wykorzystywany określony test. Implementacja miernika oceny jakości podziału uzależniona jest od skali pomiaru zmiennej objaśnianej. W artykule omowiono także zagadnienie identyfikowania atrakcyjności wyodrębnianych klas respondentow (potencjalnych segmentow).

Publisher:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2005

Resource Type:

artykuł

Language:

ang

Relation:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2005; nr 1096 ; Ekonometria, vol. 15 ; Zastosowania metod ilościowych

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

×

Citation

Citation style: