Struktura obiektu
Tytuł:

Lody jako żywność funkcjonalna - badania konsumenckie

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

Ice cream as a functional food - consumer research

Autor:

Śliwińska, Agata ; Lesiów, Tomasz

Temat i słowa kluczowe:

żywność funkcjonalna ; wartość odżywcza i zdrowotna lodów ; lody probiotyczne ; decyzje zakupowe ; functional food ; nutritional and health value of the ice cream ; probiotic ice cream ; purchasing decision

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 1 (8), s. 65-78

Abstrakt:

W pracy wyjaśniono pojęcie żywności funkcjonalnej oraz opisano walory żywieniowe i zdrowotne lodów. Omówiono propozycje nowoczesnych technologii w produkcji lodów probiotycznych. Badając kontekst sezonowości spożycia tego wyrobu, przeprowadzono badania ankietowe, na podstawie których wnioskowano o przesłankach decyzji zakupowych przez konsumentów lodów, stanie wiedzy nabywców dotyczącej ich wartości odżywczej i zdrowotnej oraz stopniu zainteresowania nową generacją tego artykułu spożywczego, tj. lodów probiotycznych zaliczanych do żywności funkcjonalnej

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2013

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 1 (8)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: