Obiekt

Tytuł: Uczciwość cen. Etyczne aspekty procesu kształtowania cen w przedsiębiorstwach

Tytuł odmienny:

Price integrity. Ethical aspects of the price formation processin companies

Autor:

Waniowski, Paweł

Opis:

Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 184-197

Abstrakt:

Celem tego artykułu było przedstawienie i krytyczna ocena cen w kontekście ich postrzegania przez nabywców, ze szczególnym uwzględnieniem tych obszarów, w których problemy te ujawniają się w największym stopniu i mają decydujące znaczenie dla funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw. Przedstawiono możliwości oceny przez nabywców uczciwości cen i czynniki wpływające na tę ocenę. Następnie omówiono i proces kształtowania uczciwych cen na rynku żywnościowym, na którym problem ten ujawnia się z największą wyrazistością, i dokonano jego analizy. Zwrócono również uwagę na znaczenie nowych trendów w konsumpcji i nowoczesnych technik komunikacyjnych w procesie oceny uczciwości cenowej i skokowego wzrostu możliwości wymiany informacji między nabywcami. Przyczynia się to do coraz skuteczniejszej możliwości ochrony swoich interesów w relacjach z nieuczciwymi firmami

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/noz.2013.4.14 ; oai:dbc.wroc.pl:25460

Język:

pol

Powiązania:

Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

31 lip 2019

Data dodania obiektu:

13 paź 2014

Liczba wyświetleń treści obiektu:

366

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

362

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/28162

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji