Struktura obiektu
Tytuł:

Przemiany w polskim przemyśle spożywczym po akcesji do Unii Europejskiej. Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 387-397

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Changes in Polish food industry after the accession to the European Union

Autor:

Michalczyk, Joanna

Temat i słowa kluczowe:

przemysł spożywczy ; integracja europejska ; produkcja sprzedana ; food industry ; European integration ; sold production

Opis:

Integracja Polski z Unią Europejską wpłynęła pozytywnie na kierunek przemian w krajowym przemyśle spożywczym po 1 maja 2004 r. Ich skalę obrazują wybrane wskaźniki, takie jak produkcja sprzedana, eksport, inwestycje czy rentowność. Oprócz wzrostu produkcji, wywozu poza granice kraju i inwestycji w przetwórstwie spożywczym, zanotowano również zmiany w strukturze wytwarzania oparte na rosnącym znaczeniu żywności wysoko przetworzonej. Jej odbiorcami są w dużej mierze konsumenci państw członkowskich Unii. Ponadto stosunkowo powoli, ale systematycznie eliminowane są z rynku przedsiębiorstwa najmniejsze, których udział w całkowitej wielkości sprzedaży przemysłu maleje. Nastąpiła również znaczna poprawa i stabilizacja sytuacji finansowej przedsiębiorstw w większości branż. (abstrakt oryginalny)

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 211 ; Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: