Obiekt

Tytuł: Konkurencyjność podażowa polskiego sektora warzywniczego w Unii Europejskiej

Tytuł odmienny:

Supply side competitiveness of Polish vegetable sector in the European Union

Autor:

Tarnowska, Agnieszka

Opis:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 23-34

Abstrakt:

W opracowaniu poddano analizie powierzchnię upraw, wolumen i wartośćprodukcji podstawowych warzyw świeżych w celu ustalenia pozycji konkurencyjnej polskiegosektora warzywniczego po stronie podażowej rynku unijnego. Korzystając główniez danych FAOSTAT-u z lat 2004-2012 i stosując elementy WAP, wytypowano cztery grupywarzyw dominujących na rynku unijnym, tj. pomidory, cebula, warzywa kapustne, marchewi rzepa. Obliczone współczynnik koncentracji Giniego oraz indeks Herfindahla-Hirschmanawykazały, że najbardziej konkurencyjny był rynek marchwi i rzepy, najmniej – pomidorów.Polska jest wyróżniającym się w Unii Europejskiej producentem pomidorów i cebuli

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/e21.2014.3.02 ; oai:dbc.wroc.pl:26168

Język:

pol

Powiązania:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2019-10-16

Data dodania obiektu:

2015-01-26

Liczba wyświetleń treści obiektu:

87

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/28996

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji