Object structure
Title:

Dezynfekcja w zakładach mleczarskich

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

Disinfection in dairy plants

Creator:

Baranowska, Maria ; Chojnowski, Władysław ; Nowak, Hanna

Subject and Keywords:

dezynfekcja ; środki dezynfekcyjne ; mleczarstwo ; disinfection ; disinfectants ; dairy

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 4 (15), s. 9-22

Abstrakt:

Ważnym procesem, zapewniającym odpowiednie standardy higieniczne w zakładach mleczarskich, jest dezynfekcja. Po skończonym procesie technologicznym nie można ograniczyć się tylko do mycia powierzchni kontaktujących się z produktem. Po zabiegu mycia musi być przeprowadzona dezynfekcja wszystkich używanych maszyn i urządzeń, ale również przestrzeni produkcyjnej. W tekście przedstawiono rodzaje oraz sposoby dezynfekcji w zakładach mleczarskich. Omówiono działanie przeciwdrobnoustrojowe wybranych związków dezynfekujących, między innymi: chlorowców i ich pochodnych, aldehydów, związków powierzchniowo czynnych. Określono właściwości, którymi powinny się charakteryzować dezynfektanty, oraz czynniki ich skutecznego działania. W artykule zaprezentowano mechanizmy działania przeciwdrobnoustrojowego podstawowych grup środków dezynfekcyjnych, a także kryteria selekcji środków dezynfekujących do odpowiednich procesów technologicznych oraz obszary najczęściej stosowanych dezynfektantów w przemyśle mleczarskim

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2014

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2014.4.01

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 4 (15)

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: