Struktura obiektu
Tytuł:

Ocena sposobu żywienia pacjentów na przykładzie wybranego szpitala Dolnego Śląska

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

The assessment of nutrition of patients on the example of a chosen hospital in Lower Silesia

Autor:

Tymoszuk, Marta ; Orkusz, Agnieszka

Temat i słowa kluczowe:

dieta łatwo strawna ; jadłospis ; szpital ; zalecenia żywieniowe

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 2 (21), s. 55-66

Abstrakt:

Właściwe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, ma wpływ na spowolnienie procesu starzenia oraz przebieg występujących chorób. Dieta chorych w szpitalu powinna odpowiadać wysokim standardom żywienia i powinna być traktowana podczas pobytu w szpitalu jako integralna część procesu leczenia. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych realizowanych w jednym ze szpitali województwa dolnośląskiego w oparciu o teoretyczną analizę jadłospisów dekadowych. W opracowaniu wyników wykorzystano program komputerowy Dietetyk 2, opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Do analizy przyjęto dietę łatwo strawną. Obliczono wartość energetyczną, zawartość: białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, składników mineralnych: Ca i Fe, witamin A i C oraz soli dla 40 całodziennych jadłospisów szpitalnych z czterech pór roku. Uzyskane wyniki porównano z obowiązującymi zaleceniami. Wartość energetyczna jadłospisów oraz zawartość w nich białka, węglowodanów i błonnika mieściła się w zakresie obowiązujących zaleceń. Badania wykazały niską podażą wapnia, żelaza i witaminy C. Powyżej normy w badanych racjach pokarmowych kształtowała się zawartość tłuszczów, cholesterolu oraz witaminy A. W badaniu nie zaobserwowano sezonowych różnic w podaży energii oraz składników pokarmowych

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2016

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2016.2.05

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 2 (21)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: