Obiekt

Tytuł: Identyfikacja i pomiar marnotrawstwa jako etap wstępny procesu wdrażania szczupłego zarządzania

Tytuł odmienny:

Identification and measurement of waste as an initial phase of implementation of Lean Management

Autor:

Szkudlarek, Beata ; Zarzycka, Ewelina

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 504-513

Abstrakt:

Początek XXI w. to okres, w którym coraz większego znaczenia nabiera nowoczesne podejście biznesowe – szczupłe zarządzanie (Lean Management – LM). Szczupła produkcja (Lean Manufacturing) stosowana przez japońskie koncerny motoryzacyjne zakłada ciągłe ulepszenie procesów poprzez redukcję marnotrawstwa w długim okresie. Artykuł ma na celu prezentację stopniowego wdrożenia koncepcji Lean Management na przykładzie zlokalizowanego w Polsce przedsiębiorstwa produkcyjnego stanowiącego część koncernu międzynarodowego. Zaprezentowany w artykule sposób identyfikacji i pomiaru marnotrawstwa może być zastosowany praktycznie w każdym tradycyjnie zarządzanym przedsiębiorstwie i może przynieść wymierne korzyści danej organizacji

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:74010

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182 ; Rachunek kosztów i pomiar dokonań

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-01-30

Data dodania obiektu:

2020-01-30

Liczba wyświetleń treści obiektu:

8

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/142663

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji