Obiekt

Tytuł: Znaczenie orzechów w diecie człowieka

Tytuł odmienny:

The importance of nuts in the human diet

Autor:

Goluch, Zuzanna ; Haraf, Gabriela ; Lis, Sandra

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 4 (35), s. 9-27

Abstrakt:

Orzechy jadalne (arachidowy, brazylijski, laskowy, makadamia, migdały, nerkowca, pekan, piniowy, pistacji, włoski) należą do grupy produktów spożywczych, która powinna znaleźć się w zrównoważonej i prozdrowotnej diecie człowieka. Owoce te mają wiele walorów prozdrowotnych dzięki swojej wartości odżywczej i zawartości związków biologicznie aktywnych. Jednak ze względu na występujące w nich substancje antyżywieniowe orzechy mogą mieć również działanie antyzdrowotne. Dlatego rodzaj spożywanych orzechów i ich ilość powinna być dobierana indywidualnie w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Ponadto nieprawidłowy sposób przechowywania orzechów nie tylko obniża ich wartość odżywczą, ale czasem stwarza nawet ryzyko rozwoju pleśni i wytwarzania przez nią szkodliwych dla ustroju aflatoksyn. W profilaktyce i dietoterapii chorób rekomenduje się osobom dorosłym dzienne spożycie orzechów w ilościach 30-50 g.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2019

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2019.04.01 ; oai:dbc.wroc.pl:111044

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 4 (35)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Nazwa wydania Data
Znaczenie orzechów w diecie człowieka 31 sie 2021

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji