Obiekt

Tytuł: A partial fitness function in genetic algorithm applied to graph coloring problem

Tytuł odmienny:

Częściowa funkcja oceny w algorytmie ewolucyjnym zastosowaniem w rozwiązywaniu problemu kolorowania grafu

Autor:

Myszkowski, Paweł B.

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 180-189

Abstrakt:

Artykuł dotyczy zastosowania algorytmow ewolucyjnych w problemie kolorowania grafu. Zaproponowano sposob oceny pokolorowania grafu biorący pod uwagę lokalizacje konfliktu (sąsiednie wierzchołki pokolorowane tym samym kolorem). Pokazano możliwości zastosowania takiej funkcji oceny przy ukierunkowaniu, wyspecjalizowaniu operatorow genetycznych i pomiarze rożnorodności fenotypowej w populacji. Także przeanalizowano sposoby implementacji funkcji oceny, ze szczegolnym uwzględnieniem optymalizacji jej złożoności obliczeniowej.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2005

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:129647

Język:

eng

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2005; nr 1064 ; Pozyskiwanie wiedzy i zarządzanie wiedzą

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

29 gru 2024

Data dodania obiektu:

29 gru 2024

Liczba wyświetleń treści obiektu:

7

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/168190

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji