Obiekt

Tytuł: Uwarunkowania konkurencyjności produkcji jaj spożywczych na przykładzie wybranej fermy

Tytuł odmienny:

Factors of Table Egg Production Competitiveness Using the Example of a Selected Farm

Autor:

Krawczyk, Józefa ; Sokołowicz, Zofia

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 1, s. 491-496

Abstrakt:

The aim of the study is to evaluate the possibility of improving the competitiveness of table egg production by determining the optimum date of chicken culling in a randomly chosen layer farm using the marginal calculus method.Source data were collected in 2003-2004. The study covered two commercial flocks of Hy-Line Brown laying hens that were used in the same period. Flock A (6200 layers) was composed of hens subjected to moulting at 64 weeks of age, and flock В (6000 layers) was reared and used on the farm in the first year of egg production.In a market economy, the competitive edge is gained by producers able to determine the optimum date on which inefficient production should be discontinued and its profile changed. In the case of egg production, this means that young layers should be introduced to the poultry house. Production on the experimental farm was profitable thanks to the producer's active marketing and regular monitoring of prices, because during the analysed period it was difficult to sell table eggs on the Polish market and many smaller companies were edged out of the market. The use of the marginal calculus was found to be useful for determining the profitability threshold and the optimum date of hen flock liquidation in an unstable market characterized by changing prices.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2006

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:136267

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2006; nr 1118. T. 1 ; Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

28 lip 2025

Data dodania obiektu:

31 maj 2025

Liczba wyświetleń treści obiektu:

7

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/175028

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji