Struktura obiektu
Tytuł:

Pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosferze

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

Modified atmosphere packaging of poultry meat

Autor:

Orkusz, Agnieszka

Temat i słowa kluczowe:

drób ; mięso ; przechowywanie ; modyfikowana atmosfera ; materiał opakowaniowy ; poultry ; meat ; storage ; modified atmosphere ; packaging material

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17), s. 41-50

Abstrakt:

Celem pracy było dokonanie przeglądu współczesnego stanu wiedzy o oddziaływaniu modyfikowanej atmosfery na właściwości mięsa drobiowego przechowywanego w warunkach chłodniczych. Omówiono sposoby modyfikowania atmosfery podczas pakowania mięsa (pakowanie próżniowe oraz pakowanie w atmosferze gazów), rodzaje gazów najczęściej stosowanych do modyfikowania atmosfery oraz materiały opakowaniowe. Szczególną uwagę zwrócono na omówienie wpływu pakowania i przechowywania w modyfikowanej atmosferze na zagadnienia mikrobiologiczne, zmiany barwy i utlenianie lipidów mięsa drobiowego

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2015

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2015.2.04

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: