Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy po zalogowaniu.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy po zalogowaniu.

Tytuł: Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju

Tytuł odmienny:

The Polish Meat Sector in the European Union: Structural Analysis, Trade, and Development Directions

Autor:

Kowalska, Anna ; Olszańska, Anna ; Paskudzka, Klaudia ; Szymańska, Joanna

Opis:

s. 127 ; Cytuj jako: Kowalska, A., Olszańska, A., Paskudzka, K. i Szymańska, J. (2025). Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. ; Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. ; Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026. Od 1 czerwca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).

Abstrakt:

[„Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju” to monografia, która w sposób kompleksowy mierzy się z tematem przemian zachodzących w polskim sektorze mięsnym na tle rynku Unii Europejskiej w kluczowym okresie od momentu akcesji do UE w 2004 roku do roku 2024. Autorki szczegółowo analizują rynki drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Polska stała się największym producentem drobiu w UE od 2014 roku. Sektor ten odniósł spektakularny sukces, cechując się wysokim udziałem eksportu w produkcji krajowej. Nastąpiło także znaczące umocnienie pozycji Polski na rynku wołowiny. W analizowanym okresie odnotowano niemal dziesięciokrotny wzrost wartości eksportu, co jest efektem przekształcenia z marginalnego gracza w liczącego się producenta, ze szczególnym uwzględnieniem produktów o wyższej wartości dodanej. Analiza wskazuje na złożoną sytuację na rynku wieprzowiny, wynikającą m.in. z presji chorób zwierząt (ASF), co skutkuje znacznym spadkiem liczby gospodarstw prowadzących tucz trzody i spadkiem wielkości pogłowia. Opracowanie stanowi głos w debacie o przyszłości sektora. Identyfikuje wyzwania systemowe – od dostosowania do zasad Zielonego Ładu i rosnących wymagań etycznych i środowiskowych, po potencjalne konsekwencje liberalizacji handlu UE z krajami Mercosur i Ukrainą. To kompendium wiedzy dla decydentów, analityków i przedsiębiorców.] z zapowiedzi

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2025

Typ zasobu:

książka

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/2025.67.2 ; oai:dbc.wroc.pl:142385

Język:

pol

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Publikacja udostępniona na podstawie art. 28 ust. 1 pkt. 3 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. 2021, poz. 1062 ze zm.). Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji