Obiekt

Tytuł: Przemiany w polskim przemyśle spożywczym po akcesji do Unii Europejskiej. Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 387-397

Tytuł odmienny:

Changes in Polish food industry after the accession to the European Union

Autor:

Michalczyk, Joanna

Opis:

Integracja Polski z Unią Europejską wpłynęła pozytywnie na kierunek przemian w krajowym przemyśle spożywczym po 1 maja 2004 r. Ich skalę obrazują wybrane wskaźniki, takie jak produkcja sprzedana, eksport, inwestycje czy rentowność. Oprócz wzrostu produkcji, wywozu poza granice kraju i inwestycji w przetwórstwie spożywczym, zanotowano również zmiany w strukturze wytwarzania oparte na rosnącym znaczeniu żywności wysoko przetworzonej. Jej odbiorcami są w dużej mierze konsumenci państw członkowskich Unii. Ponadto stosunkowo powoli, ale systematycznie eliminowane są z rynku przedsiębiorstwa najmniejsze, których udział w całkowitej wielkości sprzedaży przemysłu maleje. Nastąpiła również znaczna poprawa i stabilizacja sytuacji finansowej przedsiębiorstw w większości branż. (abstrakt oryginalny)

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:25982

Język:

pol

Powiązania:

Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2019-10-15

Data dodania obiektu:

2015-01-05

Liczba wyświetleń treści obiektu:

112

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

110

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/28790

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji