Assessment of productivity and operational efficiency level of meat enterprises in Poland
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 342-352
Celem artykułu jest ocena poziomu produktywności oraz sprawności działania przemysłowych zakładów mięsnych w Polsce w latach 2010-2015. W opracowaniu wykorzystano metody analizy finansowej, a w szczególności indywidualnie dobrany zestaw wskaźników księgowych dopasowany do specyfiki podmiotów krajowego sektora mięsnego. Ze względu na konieczność utworzenia pełnego i nieprzerwanego ciągu danych finansowych pochodzących ze sprawozdań finansowych korzystano z dwóch źródeł danych: Monitory Polskie B w okresie 2010-2013 oraz Krajowy Rejestr Sądowy w okresie 2014-2016. Opracowanie wykazało, że osiągane wartości wskaźników produktywności i sprawności działania uzależnione są od poziomu uzyskanych przychodów ze sprzedaży i zaangażowania składników majątku przedsiębiorstwa, co ma wpływ na efektywność działania tych zakładów. Wyniki analizy wskazują na zasadność prowadzenia dalszych prac w tym zakresie
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
doi:10.15611/pn.2018.527.28 ; oai:dbc.wroc.pl:58629
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527 ; Polityka ekonomiczna
Dla wszystkich zgodnie z licencją
2019-10-29
2019-02-01
22
https://dbc.wroc.pl/publication/98624
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Ocena poziomu produktywności i sprawności działania przemysłowych zakładów mięsnych w Polsce | 2019-10-29 |
Zielińska-Chmielewska, Anna
Zielińska-Chmielewska, Anna
Zielińska-Chmielewska, Anna Strózik, Tomasz
Zielińska-Chmielewska, Anna Walawski, Mirosław
Gołembski, Grzegorz
Guth, Marta Smędzik-Ambroży, Katarzyna
Sadowski, Adam
Adamczyk-Łojewska, Grażyna