Object

Title: Opakowania funkcjonalne w żywności

Title in english:

Functional packaging in food

Creator:

Lesiów, Tomasz ; Foltynowicz, Zenon

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 32-41

Abstrakt:

Celem pracy było omówienie roli opakowań funkcjonalnych oraz prezentacja tego rodzaju opakowań. Skoncentrowano uwagę na kilku rodzajach opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i postępowania z tak zapakowanym produktem. Opakowania samoogrzewające się lub samochłodzące zyskują coraz więcej zwolenników, którzy cenią wygodę i szybkość przygotowania posiłku w warunkach uniemożliwiających podgrzanie lub schłodzenie produktu. Wskaźniki temperatury dostarczają konsumentowi dodatkowych informacji o zalecanej temperaturze spożycia produktu żywnościowego (głównie napojów) lub ostrzegają go przed zbyt wysoką temperaturą, której uboczne skutki mogą zagrażać zdrowiu

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2018

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2018.1.03 ; oai:dbc.wroc.pl:63664

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Edition name Date
Opakowania funkcjonalne w żywności Jun 11, 2022

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information