Obiekt

Tytuł: High pressure spectroscopy of Pr3+ doped KLa(MoO4)2 crystal

Autor:

Galanciak, Danuta ; Gryk, Wojciech ; Grinberg, Marek ; Macalik, Lucyna ; Mączka, Mirosław

Współtwórca:

Gaj, Miron. Redakcja ; Wilk, Ireneusz. Redakcja

Opis:

Optica Applicata, Vol. 36, 2006, nr 4, s. 443-450

Abstrakt:

Optical properties and electronic structure of Pr3+ ion in KLa0.75Pr0.25(MoO4)2 have been investigated. The standard spectroscopy (excitation and photoluminescence spectra) and the high pressure spectroscopy methods have been used. Hydrostatic pressure up to 100 kbar has been applied in diamond anvil cell. The luminescence related to the transitions from the 3P0 and 1D2 states have been measured at ambient temperature for different pressures. We have found that the pressure shifts of the observed emission lines are negative and equal to 2–3 cm–1/kbar. It is due to the changes in Slater and a, b, g parameters and diminishing of the spin-orbit coupling constant z.

Wydawca:

Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2006

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:11561

Źródło:

<sygn. PWr A3481II> ; kliknij tutaj, żeby przejść ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Powiązania:

Optica Applicata ; Optica Applicata, Vol. 36, 2006 ; Optica Applicata, Vol. 36, 2006, nr 4 ; Politechnika Wrocławska. Wydział Podstawowych Problemów Techniki

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Politechnika Wrocławska

Tytuł publikacji grupowej:

Optica Applicata

Format:

application/pdf

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

4 kwi 2019

Data dodania obiektu:

2 lis 2011

Liczba wyświetleń treści obiektu:

3 436

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/12949

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji