Obiekt

Tytuł: Zmiany skłonności do płacenia dywidend spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie

Tytuł odmienny:

Changes of Propensity to Pay Dividends by Firms Quoted on Warsaw Stock Exchange

Autor:

Kowerski, Mieczysław

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 168-178

Abstrakt:

W pracy, dokonując dekompozycji wskaźnika udziałów spółek płacących dywidendy w ogólnej liczbie spółek, pokazano, że wzrost udziału spółek płacących dywidendy od roku 2000 wynikał ze wzrostu ich skłonności do płacenia dywidend, natomiast zmiany charakterystyk spółek nie sprzyjały decyzjom o płaceniu dywidend. Pokazano również, że zmiany skłonności do płacenia dywidend są silnie dodatnio skorelowane z rozwojem gospodarczym mierzonym tempem wzrostu produktu krajowego brutto.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:122002

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117 ; Inwestycje finansowe i ubezpieczenia – tendencje światowe a polski rynek

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

15 cze 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

33

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/160243

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji