Obiekt

Tytuł: Wielowymiarowe skalowanie preferencji z wykorzystaniem modelu PREFSCAL

Tytuł odmienny:

Multidimensional Preferences Scaling with the Use of PREFSCAL Model

Autor:

Zaborski, Artur

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 86, s. 114-123

Abstrakt:

Unfolding analysis is a special case of multidimensional scaling. It assumes that different individuals perceive various objects of choice in the same space, but differ with respect to what they consider an ideal combination of the objects' attributes. The article presents PREFSCAL algorithm in which avoiding degeneracy in multidimensional unfolding is possible by modification of the loss function. Finally, empirical data set was analyzed by PREFSCAL method to show the benefits of the modification of the loss function.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2009

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:122358

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 86 ; Wizualizacja wyników badań marketingowych – podejścia, metody i zastosowania

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

24 cze 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

49

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/160625

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji