Obiekt

Tytuł: Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce

Tytuł odmienny:

Food quality and safety in Poland

Autor:

Omieciuch, Joanna

Opis:

Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 2 (6), s. 123-134

Abstrakt:

Celem artykułu była ocena poziomu jakości i bezpieczeństwa żywności w Polsce w ostatnich kilkunastu latach. Panuje powszechne przekonanie o wysokiej jakości polskiej żywności. Inni badacze twierdzą, że wysoka jakość dotyczy niewielkiej części sektora żywnościowego (produkty tradycyjne, regionalne, ekologiczne). Część autorów twierdzi, że aktualnie na rynku żywności mamy do czynienia z problemem systematycznego pogarszania się jakości żywności, a o tym świadczą choćby różnego rodzaju „afery żywnościowe” i proceder jej fałszowania. Przeprowadzona analiza wykazała, że trudno jednoznacznie ocenić poziom jakości i bezpieczeństwa żywności w Polsce. W opracowaniu wykorzystano analizę literatury badanego przedmiotu, w tym licznych, wybranych sprawozdań i raportów pokontrolnych różnych organizacji badających jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce, m.in. Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Najwyższej Izby Kontroli, Inspekcji Handlowej. W artykule zaprezentowano wybrane zagadnienia, bo obszerność zagadnienia nie pozwoliła zająć się wszystkimi aspektami jakości i bezpieczeństwa żywności

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2016

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/sie.2016.2.09 ; oai:dbc.wroc.pl:36919

Język:

pol

Powiązania:

Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2016, Nr 2 (6)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Społeczne

Format:

application/pdf

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

22 cze 2017

Liczba wyświetleń treści obiektu:

3 214

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

3213

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/40789

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce 11 cze 2022

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji