Obiekt

Tytuł: Biosynteza beta-karotenui karotenoidów z udziałem drożdży Rhodotorula spp. – przegląd badań

Tytuł odmienny:

Biosynthesis of beta-carotene and carotenoids by yeast of Rhodotorulaspp. – a review 9

Autor:

Bogacz-Radomska, Ludmiła ; Harasym, Joanna

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27), s. 9-22

Abstrakt:

Biosynthesis of carotenoids, including β-carotene, is an area of continuous scientific research due to their valuable pro-health properties and high coloring power. This paper presents an overview of the Rhodotorula spp. culture, esp. methods and conditions applied in carotenoids’ production. In this paper the influence of combined cultures, pH, temperature, carbon sources, the proportion of carbon atoms to nitrogen, concentrations of micro- and macronutrient sources, oxidative stress, UV and VIS radiation as well as culturing methods for carotenogenesis in yeast cells of Rhodotorula spp. was characterized. The list of yeast species from the genus Rhodotorula, which naturally synthesize carotenoids, was presented

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2017

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2017.4.01 ; oai:dbc.wroc.pl:57907

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

13 gru 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

307

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

304

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/95392

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji