Object

Title: Otręby pszenne jako surowiec w biorafinerii

Title in english:

Wheat Bran as a Biorafinery Raw Material

Creator:

Harasym, Joanna

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 64-76

Abstrakt:

Otręby pszenne stanowią produkt odpadowy z przemiału pszenicy i tradycyjnie stosowane są w przemyśle spożywczym. Suplementacja diety człowieka otrębami pszennymi może wzmacniać prewencję zachorowań na wiele odmian raka w związku z obecnością różnych związków funkcjonalnych, jak błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, lignany, oligo-sacharydy, antyoksydanty, fitoestrogeny. Oprócz zastosowania spożywczego otręby pszenne mogą stanowić tani i łatwy do wykorzystania surowiec, będący źródłem wielu substancji o wysokiej aktywności biologicznej. Na świecie pojawiają się coraz częściej zakłady rafinacji biomasy i charakterystyka otrębów pszennych czyni je niezwykle użytecznym surowcem do biorafinacji.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2010

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:120949

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Edition name Date
Otręby pszenne jako surowiec w biorafinerii Oct 30, 2023

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information