Obiekt

Tytuł: Projakościowe zmiany w przedsiębiorstwie w aspekcie ludzkim

Tytuł odmienny:

The Human Aspect of Proquality Changes in Enterprise

Autor:

Toczyńska, Joanna

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 393-400

Abstrakt:

Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie czynników mających wpływ na postawę projakościową kadry pracowniczej w przedsiębiorstwie oraz zaproponowanie na przykładzie możliwych do zastosowania metod inicjacji, planowania i realizacji projakościowych działań organizacyjnych i motywacyjnych w przedsiębiorstwie. Opisane w artykule przykłady są zaczerpnięte z doświadczeń przedsiębiorstwa branży stalowej, a praktyka pokazała, że działania te były właściwe i przyczyniły się do osiągnięcia celów związanych z efektywnym funkcjonowaniem w tej firmie SZJ (systemu zarządzania jakością) według norm ISO. (fragment tekstu)

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2009

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:123016

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43 ; Człowiek i praca w zmieniającej się organizacji

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

11 lip 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

24

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/161286

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji