Obiekt

Tytuł: Instrumentalne metody wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek

Tytuł odmienny:

Instrumental Methods of Detection of Olive Oil Adulteration

Autor:

Dankowska, Anna ; Małecka, Maria

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 29-46

Abstrakt:

Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się najwyższą ceną spośród kategorii oliw z oliwek, jest również droższa od większości olejów z nasion i orzechów. Fałszowanie oliwy przyczynia się do strat oraz spadku zaufania do uczciwych producentów. Najczęściej do fałszowania oliwy z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia wykorzystuje się oliwę rafinowaną, oliwę z wytłoków oliwek oraz tańsze oleje z nasion i orzechów. W celu klasyfikacji i sprawdzania autentyczności oliwy z oliwek stosuje się analizę sensoryczną oraz liczne metody instrumentalne. Do najczęściej stosowanych technik zalicza się: chromatografię gazową i cieczową, spektrofotometrię UV-VIS oraz spektroskopię w podczerwieni. W pracy przedstawiono przegląd wybranych metod instrumentalnych wykorzystywanych do wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek.

Wydawca:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:118744

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

27 lut 2023

Data dodania obiektu:

25 gru 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

411

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/157105

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji