Obiekt

Tytuł: Nietypowe słody piwowarskie : przegląd

Tytuł odmienny:

Atypical Brewing Malts : a Review

Autor:

Harasym, Joanna ; Pieciuń, Tomasz

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 77-91

Abstrakt:

Słód to odkiełkowane do określonego stadium i wysuszone ziarna roślin, zawierające skrobię, związki białkowe, tłuszczowe, dekstryny i cukry oraz enzymy amylolityczne, proteolityczne i cytolityczne. Ponieważ słodowanie większości roślin, zwłaszcza zbożowych, podnosi ich wartość odżywczą, słody często stanowią podstawę do produkcji żywności łatwo strawnej o dużej wartości odżywczej, nadają charakterystykę organoleptyczną wypiekom, ale także są podstawowym surowcem do produkcji piwa. W pracy przedstawiono syntetyczny przegląd nietypowych słodów piwowarskich, takich jak słód z owsa, słody ze zbóż tropikalnych i bezglutenowych oraz słody wytwarzane z roślin zaliczanych do grupy pseudozbóż

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:120950

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

15 kwi 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

158

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/159225

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Nietypowe słody piwowarskie : przegląd 30 paź 2023

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji