Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Czy produkty z dodatkiem nasion chia to dobry wybór dla turysty?

Creator:

Przybylska, Sylwia ; Przybylski, Piotr

Contributor:

Lesiów, Tomasz. Redaktor

Description:

Przybylska, S. i Przybylski, P. (2023). Czy produkty z dodatkiem nasion chia to dobry wybór dla turysty? W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 101-115). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Abstrakt:

Nasiona chia pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) mogą być ważnym dodatkiem w diecie turysty. To jedne z najbogatszych surowców roślinnych w kwas α-linolenowy (ALA, 18:3), który stanowi 60% NNKT. Są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, polifenoli, witamin i składników mineralnych. Z uwagi na zawartość związków bioaktywnych i właściwości przeciwutleniające wykazują szerokie spektrum działania prozdrowotnego, w tym: kardioprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe, hipotensyjne i przeciwzapalne. Dzięki swoim właściwościom zagęszczającym, żelującym i modyfikującym walory smakowo-zapachowe są wykorzystywane w branży spożywczej do szerokiej gamy produktów, takich jak: batoniki zbożowe, makarony, ciasta, koktajle mleczno-owocowe, puddingi i pieczywo. Coraz częściej stają się one składnikami suplementów diety. Uwzględniając wysoką aktywność prozdrowotną nasion chia oraz ich właściwości technologiczne, za słuszne uważa się, aby gościły one w diecie turysty. Stąd założeniem pracy było przedstawienie aktualnej wiedzy o nasionach chia ze wskazaniem ich korzystnego wpływu na zdrowie i oferty rynkowej produktów, w jakich mają zastosowanie.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2023

Resource Type:

rozdział

Resource Identifier:

doi:10.15611/2023.61.9.06 ; oai:dbc.wroc.pl:125706

Language:

pol

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information