Obiekt

Tytuł: Kreacja wartości w procesach fuzji i przejęć w sektorze bankowym

Tytuł odmienny:

Creating value in bank mergers and acquisitions

Autor:

Mikołajczyk, Katarzyna

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 241-251

Abstrakt:

Artykuł koncentruje się na finansowych aspektach bankowych fuzji i przejęć. Jako oznakę sukcesu w transakcjach M&A przyjmuje się wzrost wartości dla akcjonariuszy, warto jednak rozszerzyć perspektywę i uwzględnić także ich wpływ na szerokie grono podmiotów związanych z tymi instytucjami: pracowników, klientów, podmiotów konkurencyjnych, obligatariuszy, państwa. Część korzyści uzyskanych przez łączące się banki wynika bowiem z wzmocnienia ich siły rynkowej i może odbywać się kosztem szerokiego kręgu interesariuszy. W kontekście ostatniego kryzysu finansowego na szczególną uwagę zasługują fuzje banków motywowane chęcią uzyskania statusu banku „za dużego, aby upaść”, w przypadku których wzrost wartości wykreowany przez fuzje odbywał się kosztem całego społeczeństwa, narażonego na konieczność ratowania tych instytucji z funduszy publicznych

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:73750

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171 ; Finanse – nowe wyzwania teorii i praktyki. Bankowość

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

16 sty 2020

Data dodania obiektu:

14 sty 2020

Liczba wyświetleń treści obiektu:

539

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl/publication/142371

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji