Object

Title: Identyfikacja i pomiar marnotrawstwa jako etap wstępny procesu wdrażania szczupłego zarządzania

Title in english:

Identification and measurement of waste as an initial phase of implementation of Lean Management

Creator:

Szkudlarek, Beata ; Zarzycka, Ewelina

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 504-513

Abstrakt:

Początek XXI w. to okres, w którym coraz większego znaczenia nabiera nowoczesne podejście biznesowe – szczupłe zarządzanie (Lean Management – LM). Szczupła produkcja (Lean Manufacturing) stosowana przez japońskie koncerny motoryzacyjne zakłada ciągłe ulepszenie procesów poprzez redukcję marnotrawstwa w długim okresie. Artykuł ma na celu prezentację stopniowego wdrożenia koncepcji Lean Management na przykładzie zlokalizowanego w Polsce przedsiębiorstwa produkcyjnego stanowiącego część koncernu międzynarodowego. Zaprezentowany w artykule sposób identyfikacji i pomiaru marnotrawstwa może być zastosowany praktycznie w każdym tradycyjnie zarządzanym przedsiębiorstwie i może przynieść wymierne korzyści danej organizacji

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2011

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:74010

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182 ; Rachunek kosztów i pomiar dokonań

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information