Oligopolistic structures on the Polish food market
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 309-318
Polski przemysł żywnościowy przeszedł głębokie przemiany strukturalne. W niektórych branżach wystąpiła bardzo silna koncentracja struktur podmiotowych. Powodem tego były zarówno bezpośrednie inwestycje zagraniczne, jak i regulacje rynkowe. Oligopolistyczne struktury występują w branżach: cukrowniczej, tytoniowej, olejarskiej i browarniczej. Duża koncentracja struktur występuje także w produkcji napojów bezalkoholowych i słodyczy. Oligopole w polskim przemyśle spożywczym funkcjonują w bardzo zróżnicowanych uwarunkowaniach rynkowych i regulacyjnych. Omawiane branże charakteryzują się wyższą od przeciętnej w przemyśle spożywczym rentownością netto i rentownością kapitału własnego
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
doi:10.15611/pn.2017.475.26 ; oai:dbc.wroc.pl:37387
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 475 ; Problemy ekonomii, polityki ekonomicznej i finansów publicznych
Dla wszystkich zgodnie z licencją
2019-07-03
2017-09-21
124
119
https://dbc.wroc.pl/publication/41462
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Struktury oligopolistyczne na polskim rynku żywnościowym | 2019-07-03 |
Gałuszka, Jolanta
Trzaska, Barbara
Klimczak, Mikołaj
Zalewski, Alojzy
Szajner, Piotr
Balcerowicz-Szkutnik, Maria
Rutkowski, Andrzej